Anibits je skromný kreatívny projekt medzi ilustrátorkou a vizuálnou umelkyňou Kriss Sagan a hudobníkom a producentom Ficture. Sami o sebe hovoria ako o „experimentálnej stopmotion improvizácii„. Kriss žije medzi Piešťanmi a Bratislavou, kde študuje animovanú tvorbu na VŠMU. Okrem animácie sa venuje aj rôznym formám ilustrácie. Kreslila napríklad pre pražiareň kávy Green Plantation či pre producenta Foolka.

Ficture, občianskym menom Gábor Tokár, je maďarsko-slovenský producent, bubeník a sound designer. Na konte má jeden album/EP, vystupoval napríklad na Szigete, na festivale Waves Bratislava, ale aj v Rakúsku, Česku či Litve. Hráva s kapelou Gonsofus, spolupracoval s projektom A.M.O a ďalšími.

 Pozri si už exkluzívne 8. diel Anibits a rozhovor nájdeš nižšie >>

Ako vznikol projekt Anibits? Bol to spontánny počin medzi tebou a producentom Ficture alebo niečo, čo si už dlho chcela spraviť?

Projekt Anibits vznikal dlhšiu dobu. Málokto vie, že som sa okrajovo venovala hudobnej produkcii, teda lepšie povedané experimentovaniu so spájaním samplov. Hľadala som zúžitkovanie tejto tvorby, zároveň aj cestu ako prepojiť svoju ostatnú tvorbu s hudbou, a kedže som sa počas štúdia na VŠMU dostala aj k nenaratívnej stopmotion animácii, v ktorej som sa chcela ďalej rozvíjať, cesta bola jasná. Prvé video, ktoré sa môže vnímať ako predchodca Anibits bolo teda školské cvičenie s hudbou od Foolka a to som ukázala Gáborovi (Ficture) a dohodli sme sa na spolupráci.

giphy

Ficture vždy najprv vymyslí hudbu, a ty na to robíš animáciu? Snažíš sa vytvoriť vizuálne prevedenie jeho hudby? Alebo všetko vzniká spoločným úsilím?

Áno, najprv mám zvukovú stopu a podľa nej vytváram animáciu. Pri prvých videách som si vytvárala veľmi jednoduché storyboardy, ale postupne som prešla k improvizácii. Hoci výroba storyboardov má svoj význam, je tiež časovo celkom náročná. V praxi moja práca na Anibits vyzerá tak, že prídem do štúdia, zapnem si raz dvakrát pripravenú hudbu, načítam/nacítim si, čo tam je a začnem popri nej spontánne animovať.

Chceš napríklad v animácii povedať aj nejaký príbeh? Musí byť zložité predať nejakú myšlienku alebo vytvoriť dej na tak malom a krátkom formáte ako ste si vybrali. Alebo ide iba o čistý kreatívny freestyle bez príbehu?

V princípe ide o nenaratívny/nepríbehový freestyle, určitú meditáciu nad hudbou, kedy sa snažím vizuálne stvárniť moje vnímanie Gáborovej hudby len prostredníctvom rôznych tvarov, ich interakcie či pohybu. Počas tvorby sa mi však stáva, že konkrétna myšlienka alebo príbeh sa mi pod ruky dostane. Ide najmä o momenty, kedy animujem nejakú interakciu. Napríklad: animujem dve guličky, ktoré okolo seba rotujú a potom sa spoja alebo naopak zmenia tvar a stane sa z nich niečo iné. Vtedy ma to dovedie aj k analýze napríklad takých medziľudských vzťahov, k vlastnej introspekcii, ale to sú len subjektívne prežitky, ktoré sa vo finálnom obraze zrejme nezobrazia.

Vo výsledku ide o príjemný, milý a v podstate jednoduchý projekt – miešanie čistej stopmotion animácie a elektronickej hudby. Máte ako Anibits aj ďalšie a väčšie plány? Určite by som si vedel predstaviť napríklad VJ-ing koncertov, alebo DJ-ov, alebo live video mapping nejakej budovy…

Pokiaľ ide len o animáciu, určite sa s projektom Anibits ukážeme budúci rok na festivale Pukkelpop v Belgicku. Ale teda, to už nie je Anibits v pravom slova zmysle nakoľko pôjde len o projekciu bez hudby. Je dosť možné, že v zime budeme mať menšie premietanie videí v Maďarsku a tiež zvažujeme, že vytvoríme technicky náročnejšiu a dlhšiu verziu Anibits a prihlásime ju na festivaly animovaného filmu.

Ďalšie väčšie ambície zatiaľ nemáme… popri všetkých projektoch, ktorým sa venujeme je zatiaľ najideálnejšie, keď si náš malý projekt žije svojim vlastným životom.

21706353_1396711270445778_1557610160_o

Čomu sa venuješ v týchto dňoch, na čom pracuješ?

Momentálne som dokončila prácu na pozadiach pre študentský film Martina Smatanu z FAMU, na ktorom sme robili počas celého leta. Snažím sa tiež uzavrieť všetky nedokončené zákazky z posledných mesiacov a pokračovať v príprave na výstavu, ktorú budem mať v októbri v Brne. Okrem toho si pripravujem svoj bakalársky film, spoluprácu s Foolkom na jeho novom elektronicko-jazzovom projekte Von Tirnau alebo si ustavične niečo zapisujem či kreslím do sketchbookov. Pomimo ďalšie aktivity a projekty trávim zbytočne veľa času na Facebooku a spím (smiech).

>> Sleduj Anibits na Instagrame či Twitteri <<

Text + otázky: Krištof Budke

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *