V novej sérii #SwineTropical sme sa rozhodli predstaviť niektoré z kľúčových osobností na Latino-Americkej undergroundovej klubovej scéne. Táto pestrá tanečná hudba originálne a v nečakaných súvislostiach spája staršie afro-karibské a latino žánre ako dancehallcumbiadembow a najmä reggaeton, s modernými hip–hopovými a klubovými produkciami.

V prvom čísle sme priniesli rozhovor s #NEOPERREO majstrom Chicom Sonidom.

TAYHANA, pôvodom z Argentíny, je DJka, producentka a spoluzakladateľka klubovej značky (klubovej série aj vydavateľstva) HiedraH Club de Baile v Buenos Aires. V súčasnosti pôsobí v Mexico City a je jednou z členiek kolektívu N.A.A.F.I. V rámci koncertnej série Hudba Praha sa predvedie už v sobotu 13.10. v priestoroch Praha v Brne, deň po svojom vystúpení na prestížnom krakovskom festivale Unsound 2018. Je to po prvýkrát čo opustila Latinskú Ameriku a vďaka svojmu európskemu turné spoznáva aj tieto zákutia zemegule.

Rozhovor s TAYHANA nájdeš nižšie ↷

Argentínska rodáčka sa síce necíti na to, aby porovnávala tak rozdielne kultúry akými je latinská a európska, ale už teraz vie, že práve Madrid, oproti kosmopolitnej metropole Buenos Aires, kde ľudia zvyknú unikať pred sebou do zamknutých bytov, jej svojou dynamikou učaroval najviac. TAYHANA je jednou z najvýraznejších zástupkyní latinskoamerickej klubovej revolúcie, ktorá vychádza z regionálnych hudobných vplyvov, reggaetonu a baile funku. Príďte sa zavlniť zajtra do Brna.

Swine Daily: Ako sa zmenil tvoj život po tom, ako si sa začala venovať hudobnej kariére?

TAYHANA: Zmenil sa totálne. Teraz, vďaka hudbe môžem platiť nájom a som veľmi vďačná, že môžem tvoriť hudbu a hrať na rôznych párty po svete. Teraz milujem svoju prácu a cítim, že som skutočne svoja vlastná šéfka, no zároveň väzenkyňa. Je to veľmi rozdielne, pretože teraz všetko závisí odo mňa – keď sa nebudem snažiť, pravdepodobne nebudem mať čo jesť. Takže tento tlak mi spôsobuje, že cítim neustále riziko, ale naopak to ma motivuje zdokonalovať môj projekt TAYHANA najviac, ako to len ide. Pred tým som pracovala ako asistentka produkcie v kine – niekoľko hodín denne som musela počuť náreky celkom stupídneho šéfa. Teraz mám len svoje vlastné náreky a ja som stupídna… ale aspoň nikoho neotravujem.

Ako si sa vlastne spoznala s ľuďmi z NAAFI?

Spoznali sme sa cez internet, ako je dnes veľmi bežné. Naše priateľstvo bolo celkom prirodzené, lebo sme boli v podobnej situácii a hľadali sme to isté – len v rôznych častiach Latinskej Ameriky. Rozumeli sme si od prvého momentu.

TAYHANA. Foto by Gerardo Maldonado.

Stretla si sa niekedy s pochybovaním o tebe, pretože si ženská DJ-ka?

Nikdy… iba keď mám DJ-ovať a cítim veľkú bolesť vo vaječníkoch. Našťastie nikdy som sa necítila diskriminovaná alebo považovaná menejcenne, za to že som žena. Snažím sa vždy spájať s ľuďmi s dobrou energiou, a keď sa pomýlim, eliminujem ich z môjho okruhu navždy. Nie je dosť času ani energie na to strácať ho s s osobami, ktoré za to nestoja.

Cítiš, že v Latinskej Amerike je silnejšia rola ženskosti a celkovo feminizmu, ako napríklad v európskej kultúre?

Necítim sa dostatočne vzdelaná aby som mohla odpovedať na túto otázku – porovnávať dva kontinenty. Silné ženy a bojovníčky sú vo všetkých častiach zeme. Bohužiaľ to, čo na svete prevláda, sú muži („machos“) a mačistické zmýšľanie. Počas celej histórie Latinskej Ameriky tu boli silné priebojné ženy. To, čo zatieňuje ich osobnosti je nedostatok všeobecného poznania. Dnes veľa žien ťaží zo získaného privilégia boja, ktoré muselo absolvovať kopu ľudí predtým. Teraz musíme ísť do ulíc, na párty my, aby zas tá ďalšia generácia mala život o trochu jednoduchší – a takto postupne ďalej a ďalej.

Vieš si predstaviť žiť niekde inde, vonku z Latinskej Ameriky? Ak áno, kde by to bolo?

Pravda je, že nikdy som si to nepredstavovala. Teraz je to prvýkrát, kedy idem preč z Latinskej Ameriky. Vďaka tomuto turné a všetkým ľudom, ktorých zaujal môj projekt a chceli ma na ich párty a festivaloch, a toto ma robí nesmierne šťastnou. Takto som už spoznala viacero krajín.

Nemôžem si pomôcť, ale Madrid na mňa neskutočne zapôsobil svojou energiou a atmosférou. Cítila som sa tam ako doma a milujem dynamiku miest, kde ľudia žijú pospolu, a môžu zároveň chodiť len po svojich celý deň.

Toto je veľmi rozdielne spolužitie ako to, čo poznám. Ľudia môžu slobodne hocikedy vyjsť von, nemusia sa uzatvárať do áut, budov – toto ma veľmi oslovilo na Madride. Prvýkrát som cítila, že som bola v kozmopolitnom meste, kde spolu ľudia vedia spolunažívať. Nie ako New York City alebo Buenos Aires. Kde sú ľudia z celého sveta, ale uzavrení vo svojich vlastných svetoch.

Text + Otázky: Denisa Funtíková Editor, preklad zo španielčiny: Krištof Budke Special Thanks: Matyáš Dlab Úvodná FOTO: Diego Gracias

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *