V našej nepravidelnej sérii Swine Daily Premiere dávame priestor menej známym hudobným projektom. Minule sme priniesli v svetovej premiére napríklad skladby od argentínskeho Suckie, producentky Rattlesnakke či speváčky Elsy Hewitt.

Pozrite si nový animovaný videoklip česko-slovenskej alternatívnej lo-fi rockovej kapely Unstrung Harp. Skladba „Spiders“ pochádza z ich debutového albumu „Sketches Of Future Sweaters“. O originálnu animáciu sa postarala mladá študentka umenia Lívia Suchá, ktorá sa venuje najmä ilustrácii a odporúčame si pozrieť aj jej iné práce.

Kedy a ako si sa dostala k ilustrácii a animácii? Pamätáš si svoje prvé animácie?

K ilustrácií som sa dostala v priebehu strednej školy. Absolvovala som grafiku na bratislavskej ,,Šupke“ a veľa som kreslila postavičky – len tak, do skicára. Časom prišli školské práce, ktoré smerovali k ilustrácií a ja som zistila, že ma to nesmierne baví. Experiment v technike aj v prístupe je super a narácia je vždy výzvou. Z mojej zvedavosti vzišlo aj to, že som začala niekedy v tomto roku „animovať“. Na začiatku boli jednoduché gify, až k mojej maturitnej práci som sa odvážila vytvoriť niečo dlhšie – 27 sekundové video.

Máš nejakých konkrétnych umelcov alebo štúdia, ktoré ťa inšpirovali k animovanej tvorbe a kresbe?

Veľmi sa mi páčia videá, na ktorých pracuje Raman Djafari. Keď som ho objavila na Instagrame, vyvolalo to u mňa nutkanie tiež skúsiť animáciu. Je to celkom niečo iné, keď „bežné“ 2D ilustrácie ožijú a začnú sa hýbať.

Ako si sa dostala k spolupráci s kapelou Unstrung Harp?

Niekedy v novembri minulého roka som sa zoznámila s Michalom Spádom, ktorý účinkuje v kapele. Pozrel si pár mojich ilustrácií, ktoré som vtedy mala na Instagrame a páčili sa mu. Po nejakom čase sa ma opýtal, či pre Unstrung Harp nechcem niečo nakresliť a ja som povedala Ok 🙂

Ako by si popísala kreatívny proces za tvorbou videoklipu? Bol to náročný proces, alebo si si ho skôr užívala? Ako si sa snažilia vizualizovať hudbu, bola to čistá intuícia, alebo si sa dohadovala aj s kapelou, ako má klip vyzerať?

Mala som asi aj šťastie, že som mala veľmi voľnú ruku v tom, čo som chcela vytvoriť. Video som s kapelou v podstate nekonzultovala, len som im oznámila, že bude celé animované a hotové som im ho poslala koncom leta. Pre mňa to bola obrovská výzva, nikdy predtým som neanimovala videoklip a ešte k tomu tak dlhý. Nevedela som, čo od toho očakávať, ale išla som do toho naplno.

Proces bol veľmi náročný. Video som animovala frame by frame vo Photoshope. To predchádzalo skúšaním iných programov, akými boli TVPaint, Adobe Animate alebo Blender. Žiaden však nespĺňal to, čo som chcela dosiahnuť, tak som siahla po PS, aj keď to bola asi tá náročnejšia cesta. Čo sa týka vizuálnej stránky, snažila som sa kresbu prispôsobiť hudbe, aby všetko sedelo pesničke. Tvorila som viacmenej intuitívne, aj keď nejakú predstavu som v hlave mala. Keď bolo video hotové, prerábala som ešte veľa sekvencií, s ktorými som nebola spokojná. Nespokojnosť zo staršej práce v tom istom videu je asi riziko animovania. I keď stále tvrdím, že animovať neviem.

Na čom pracuješ okrem tohto videoklipu, môžeme sa tešiť na nejakú výstavu?

Pracujem hlavne na poli ilustrácie. Mám pár pekných spoluprác, ktoré odštartovali toto leto. Zatiaľ je všetko zahalené tajomstvom, ale prezradím, že táto jeseň bude plodná. Okrem toho pracujem na vlastných veciach, rada by som dokončila svoju autorskú knižku, kde opisujem odpovede rôznych ľudí na otázku ,,Ako sa máš?“

Na prelome septembra a októbra bude k videniu výstup z workshopu Cieľ kniha, organizovaný Workshops—Lectures, ktorý sa konal v Banskej Štiavnici toto leto, a ktorého som sa tiež zúčastnila. Výstup bude vystavený v Hájovňa – Červená studňa pri Banskej Štiavnici. Čo sa ilustrácie týka, výstavu zatiaľ neplánujem. Možno sa ukážem na nejakom festivale ilustrácie v Čechách, ale zatiaľ nie je nič isté.

► Sledujte kapelu Unstrung Harp na Facebooku, Spotify či Instagrame.

Otázky: Krištof Budke

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *